Εμβολιασμός έναντι του HPV. Ποιοι και σε ποια ηλικία πρέπει να εμβολιαστούν;
Η μόλυνση από τον ιό HPV είναι από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η μετάδοσή του γίνεται με δερματική επαφή (όχι απαραίτητα σεξουαλική). Έχουν ταυτοποιηθεί εκατόν είκοσι υπότυποι του ιού που προσβάλουν τον άνθρωπο. Από αυτούς 30-40 αφορούν το γενετικό σύστημα και οι 15-20 είναι υψηλού κινδύνου.
Ο ιός μπορεί να προκαλέσει καλοήθεις βλάβες (κονδυλώματα περιγεννητικής περιοχής, θηλώματα λάρυγγα), προκαρκινικές βλάβες και διάφορες μορφές καρκίνου. Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον ιό. Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν δύο εμβόλια. Το ένα έναντι των τύπων 6,11,16 και 18 και το άλλο έναντι των τύπων 16,18 του ιού. Περιέχουν μία ανασυνδυασμένη πρωτεϊνη του, η οποία προάγει την παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού (όπως γίνεται και στη φυσική λοίμωξη) χωρίς να μολύνεται ο οργανισμός.
Η μεγάλη χρησιμότητα του εμβολιασμού έγκειται στο ότι προλαμβάνεται όχι μόνο η εμφάνιση γεννητικών κονδυλωμάτων αλλά και η ανάπτυξη προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου, του αιδοίου και του κόλπου στις γυναίκες και αντιστοίχων βλαβών του πέους, του περινέου και του πρωκτού στους άντρες. Ο εμβολιασμός γίνεται σε 3 δόσεις. Η προστασία που παρέχει αρχίζει ένα μήνα μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης και διαρκεί 6-8 χρόνια. Δε γνωρίζουμε μέχρι στιγμής αν χρειάζεται αναμνηστική δόση.
Ιδανικό είναι να γίνεται ο εμβολιασμός σε ηλικίες πριν αρχίσουν οι σεξουαλικές επαφές έως και τα 45 έτη. Στη χώρα μας άρχισε συστηματικά το 2008 με την σύσταση να υποβάλλονται κορίτσια και γυναίκες 12-26 ετών. Σε Η.Π.Α., Αυστραλία και Καναδά υπάρχουν συστάσεις και για άντρες 11-26 ετών.
Τα HPV εμβόλια έχουν αποδειχθεί μέχρι σήμερα πολύ ασφαλή και δεν εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα παρενεργειών ή ανεπιθύμητων αντιδράσεων σχετικά με άλλα εμβόλια.